Növényeink

Menu

tavaszi / nyári

Álló muskátli

Kezdjük a legegyszerűbb kategóriával. Paraszt, bokor, ez az a fajta amelyik fölfelé törekszik, kivéve ha szegény növény a túlélésért küzd, hogy egy kis fényhez jusson, olyankor képes kúszni, bármit megtenni egy kis plusz napfényért.

Viszonylag ezt a legkönnyebb megkülönböztetni a többitől, „szőrösebbek” a levelei és a szára. Virágai a legváltozatosabbak, szimplától telt virágúig. Nemesítőknek köszönhetően szembe jöhetnek egészen különleges szemes, cirmos, hegyes szirmú fajták.

Nyugodtan kérdezze meg a kertészt vagy az eladót, hogy az a bizonyos fajta, amit kiválasztott mennyire erős növekedésű és azt szem előtt tartva ültesse a megfelelő helyre.

Félfutó muskátli

Nem a tiroli futó, más fajta, még ha nagyon közeli rokonok is. Nagyon változatos élénk színű virágfajtákkal lehet találkozni, szimpla, telt, egyszínű, cirmos, szemes. Akár 1m-re is le tud futni.

Fut, ezt tudni kell róla. Ha mégsem futna, akkor lehet, hogy nem érzi jól magát. Ha biztosan mindent megadunk neki, akkor valószínű, hogy nem végzett tökéletes munkát a nemesítő, vagy éppen az a tő az afrikai anyatelepnek egy gyengébbik pontjáról lett szaporítva.

Ez az a fajta, ami könnyebben törik, mint a többi, szeles helyre nem ajánlott. Nagyon változó a vélemény arról, hogy északi vagy déli oldalra ajánlott. Mi a kertészetben kipróbáltuk mindkét oldalon.

Ezek a tapasztalatok: Északon kicsit kevesebb virágot hoz, de érezhetően lassabban nyílnak el a virágok, délen több virágot hoz (napi öntözésgyakoriság mellett), de akár napokkal rövidebb a virágok élete. Nem kell félni tőle, ki kell próbálni.

Futó muskátli

Más néven: szimpla, tiroli, alpesi, osztrák, folyós. Klasszikus színek a piros, lila, rózsaszín és fehér (bár a fehér kicsit más habitus, aki ismeri, tudja). Már léteznek új színek, de Magyarországon nem elterjedtek.

Ez az a futó, amivel el lehet takarni az erkélyt, a kerítést. Ugyanaz a tendencia fenn áll az északi, déli ültetéssel, mint a félfutónál, de nem annyira szembetűnő, mert egyszerre rengeteg virágot tud hozni.  

Vásárláskor érheti egy olyan váratlan kérdés, hogy fehér vagy zöld szárút szeretne. Ne ijedjen meg, ez a különbség: 

  • Zöld szárú: Hosszú ízközű, hosszabbra fut (akár 1,5-2 m), viszont ezért könnyebben törik, ha komoly szélnek van kitéve. 
  • Fehér szárú: Rövidebb ízközű, rövidebbre fut (1-1,5 m), de strapabíróbb a széllel.

A virágokról annyi, hogy mind a két fajta ugyanannyi virágot hoz, ezért tűnik dúsabbnak a fehér szárú. Például ha egy tövön 100 virág van, akkor az a 100 virág máshogy mutat egy hosszabb (zöld szárú) felületen, mint egy rövidebben (fehér szárú).

Angol muskátli

A hagyományos muskátlinál különlegesebb virágzattal díszítő növény.

Ápolása

Elhelyezésére a szélvédett, félárnyékos, világos hely alkalmas. A tűző napot nem bírja, túlságosan erős napsugárzás kiégeti a növényt.

Mérsékelten öntözzük, a virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalljuk.

Ne ijedjünk meg, ha nyár közepén a virágzása abba marad. Egy rövid pihenő után, a forróság elmúltával újra erőre kap és dúsan virágzik.

Hortenzia

A kertészetünkbe már az egy éves visszavágott hortenzia érkezik, amit meghajtatunk, hogy növekedésnek induljon. Rózsaszín, kék, piros, fehér, zöld és ezek árnyalatai, cirmos változatai találhatók a palettán.

Ápolása

Félárnyékos helyet kedveli, max 20 oC-os hőmérsékletet és a nedves talajt, de a pangó víz tönkreteszi. Kényes növény, de megéri vele foglalkozni, mert gyönyörű, elegáns dísze lehet a kertnek.

Balkonnövények

Petúnia

Mindenki ismeri, hiszen régóta az egyik legkedveltebb balkonnövény.

Az általunk termesztett ’Potunia’ fajta jellemzője, hogy gömb alakban fut le, ezért ampolnában vagy balkonládában mutat leginkább.

Virágzását serkenthetjük, ha rendszeresen eltávolítjuk az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket.

Fukszia

Csüngő virágözönével, különleges virágtölcséreivel könnyen magára vonzza a tekinteteket.

Víz, pára és tápanyagigényes.

Árnyékos helyen érzi jól magát, az esőt nem bírja. Elnyílt virágait érdemes leszedegetni, ezzel is serkenthetjük a virágzást.

Amennyiben teleltetni szeretnénk, még a fagyok előtt vigyük hűvös, sötét helyre.

Gumós Begónia

Óriási virágaival nagyon impozáns dísze kertünknek.

Fényes helyen, de félárnyékban érzi jól magát.

Vízigénye közepes, két öntözés között nem baj, ha kicsit kiszárad a földje. Fagyra nagyon érzékeny, ezért, ha teleltetni szeretnénk, még időben vágjuk vissza és tegyük fagyvédett helyre.

A gumóból következő tavasszal újra kihajt a növény.

Begónia “Big”

Levele lehet zöld vagy bronz színű, virága rózsaszín vagy piros.

Hosszú virágszárain csüngenek a virágok. Ahogy a neve is mutatja, nagyra növő fajta. Nem túl válogatós, félárnyékos és napos helyen is jól érzi magát.

Tápanyag és vízigénye közepes.

Ültethető dézsába, erkélyládába. Mutatós levelei miatt nagyon jól kombinálható más növényekkel.

Sétányrózsa

Egyre elterjedtebb évelő dísznövényünk.

A fagyot nem bírja, a mi éghajlatunkon teleltetni kell.

Érdemes nagyobb cserépbe, edénybe ültetni, hogy minél nagyobbra tudjon nőni. Nagyon hálás növény.

Jól tűri a szárazságot, szeri a meleget.

Impatiens “nagy virágú pistike”

Nagy virágú pistike fajta.

Igényli, hogy nyirkos legyen a földje, szereti a fényt, de a tűző napot nem bírja.

A taposást nem tolerálja.

Ültetés után 2 héttel el lehet kezdeni a tápoldatozását.

Ha megkapja ezeket a feltételeket, nagyon hálás lesz és egész nyáron ontja a virágait.

Mézvirág

Édes illatú, egynyári növény.

Nagyon jó kiegészítője a muskátlinak vagy nagyobb virágú balkonnövényeknek.

Túlöntözni nem szabad, jól bírja a szárazságot.

Érdemes a virágzás végén felére visszavágni és hetente tápoldatozni, így serkentjük az újabb virágzást.

őszi / téli

Ciklámen

Magról kelt palántaként vesszük, átcserepezzük.

Nyáron a nagy melegekben védekezünk a hő ellen és várjuk, hogy szeptemberben elkezdje hozni első virágait.

A meleget nem bírja, optimális helye a lakásban napfényes verandán, télikertben. 5-15 oC-on tartva hónapokig virágozhat.

Cserépméretek: 10,5 ’mini’, 12 ’normál’, 13 ’rojtos’, 17 ’extra’

Mikulásvirág

Gyökeres dugványként kerül hozzánk. Rövidnappalos, pár hónapos nevelés után sötétítéssel „becsapjuk” a növényt, hogy korai virágzásra serkentsük.

Értékesítése egyre korábbra húzódik, már októberben kezdődik.

Az adventi időszak és a karácsony virága. Színes felleveleivel hónapokig lehet a lakás dísze. Fényes helyet kedveli, sötétben kifakul.

Öntözését jobb alulról tálcáról felszívatással megoldani.

Cserépméretek: 9 (egyvirágos), 12 (2-3 virágos), 13 (4-5-6 virágos), 21 (kéttöves), 26 (háromtöves)

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram